Wednesday, September 28, 2011

Penghujung Cintaku

Assalamualaikum semua...

Hari ni taknak buat wordless wednesday la... Nak share lagu pulak. Lagu ni sgt sweett!!! Sbb incik suami saya jarang berjiwang2 ngan lagu. Tapi smlm beliau share lagu ni kat FB saya. *romantik jugak ek* haha. Lagu ni sesuai sgt utk sape2 yg bakal bercinta.. Bole buat lagu tema wedding nih!
Layan ye...

Sunday, September 25, 2011

Tanda-tanda Kecil

Tanda-tanda kecil

Didapati kini bahawa seluruh tanda-tanda kecil telah muncul dan terbukti seperti yang dinyatakan dalam hadis. Kebanyakan hadis-hadis ini dapat ditemukan di dalam Sahih Muslim, Sahih Bukhari dan Riwayat Tarmizi.

  • Penaklukan Baitulmuqaddis
  • Bermaharajalela alat muzik
  • Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik
  • Zina bermaharajalela
  • Ramai orang soleh meninggal dunia
  • Ramai orang menuntut ilmu kerana pangkat dan kedudukan
  • Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik
  • Menghias masjid dan membanggakannya
  • Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan)
  • Banyaknya sifat bohong dan ia menjadi perkata biasa
  • Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai
  • Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar
  • Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita
  • Bulan sabit kelihatan besar
  • Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
  • Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja
  • Orang hina mendapat kedudukan terhormat
  • kekayaan umum dikuasai segelintir orang tanpa kebenaran dan tanpa rasa takut, termasuk rasuah dan mengambil harta secara tersembunyi.Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda
  • Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.
  • Orang akan mendirikan hubungan dengan orang tak dikenali dan memutuskan hubungan dengan yang rapat dan disayangi.
  • Orang akan melakukan homoseksual.
  • Akan terdapat ramai anak luar nikah.
  • Berkurangnya sifat amanah
  • Terasa berat untuk menjalankan syariah (zakat dijadikan hutang)
  • Lelaki mentaati isterinya tetapi menderhakai ibunya
  • Lelaki berkasar dengan bapanya tetapi beramah dengan rakannya
  • Suara manusia meninggi (menjerit dan berteriak) di masjid-masjid
  • Pemimpin suatu kaum adalah keji dan pemimpin suatu suku adalah fasik
  • Lelaki dihormati bukan kerana budi dan kebaikan tetapi kerana takut akan kejahatannya
  • Anggota polis semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan
  • Mendahulukan lelaki menjadi imam bukan kerana ilmu tetapi kerana suara...
  • Penjualan jawatan atau kepemimpinan (politik wang)
  • Memandang rendah kepada darah
  • Seorang isteri bekerja dalam satu syarikat dengan suaminya. (Malah isteri berpangkat lebih besar)
  • Munculnya gaya hidup mewah dan manja di kalangan umat Islam
  • Orang fasik dimuliakan sedangkan orang mulia dan terhormat direndahkan
  • Banyak orang berharap untuk mati kerana banyaknya kekacauan ataupun kesengsaraan
  • Banyaknya berlaku huru-hara yang menyebarkan kejahatan
  • Banyaknya berlaku gempa bumi
  • Banyaknya berlaku pergaduhan dan pembunuhan
  • Munculnya mati mendadak atau mati secara tiba-tiba
  • Masjid dijadikan jalan iaitu seseorang muslim melalui masjid tanpa melakukan solat

info wikipedia

2012 Dunia Berakhir?


Assalamualaikum semua.

Tajuk entry cam iklan shampoo kan.. huhu.. Bukan apa, bila fikir2 balik, kalau lah betul Hari Kiamat pada tahun 2012, dah bersedia ke aku? dah cukup ke amalan2 aku? Jawapan aku, TAK CUKUP! Byk lagi yg perlu aku belajar. Terlalu banyak dosa2 yg perlu ku tebus. Ya Allah, kalau fikir balik dosa2 yg telah aku lakukan dulu, astaghfirullah..... terlalu byk..... terlalu besar.....

Tapi Alhamdulillah, Allah telah membuka hati aku utk berubah dan bertaubat. Dan isyaAllah aku akan menjadi lebih baik. Kenapa tiba2 nak buat enrty pasal Hari Kiamat ni? Tadi Ja jenjalan kat blog PuncakParis. Hari2 duk stalk blog beliau. Best sbb tak serabut, pastu karangan pon tak menjela2. Owh lagi 1, COMEL! huhuhu. Sambung crita. Hari ni beliau buat entry pasal Hari Kiamat jugak. So bila baca entry beliau, rasa sebak n takut kejap. Tapi mmg Allah dah janjikan Hari Kiamat kan, kita bersiap sedia je la.

Untuk entry esok, Ja nak share Tanda-tanda kecil Hari Kiamat. Kalau tak salah Ja, seluruh tanda-tanda kecil ini telah muncul. Persoalannya, Bersediakah kita utk menghadapi Tanda-tanda Besar sebelum kiamat? Semoga saudara-saudara seislam dilindungiNya. Amin


*owh lupa! Cik Xila dari PuncakParis pon ada share link yg buat Jaja ketawa seorang. Mcm cerita 2012, kan last skali dorang ada kapal utk escape hari kiamat ni kan. Konon2 ke dunia lain. ini realiti. EscapeEarth2012. Bengong tak?


Saturday, September 24, 2011

Kebakaran Yang Tidak Di duga

Assalamualaikum semua... Good Morning Saturday!!!!!

Pagi ni Ja saje belek2 gambar dlm lappy ni. Tengok2 gambar raya. Sebak hati tgk rumah yg masih dlm keadaan cantik tersergam. Gambar2 kahwin Ja time tgh kemas2 rumah. Tapi Alhamdulillah kami boleh terima kenyataan, Cuma kesian kat mama je sbb jiran2 duk salahkan dia. Setelah apa yg kami lalui selama ni, kami jadi semakin tabah. Yakin bahawa Allah menurunkan dugaan sebab Dia sayangkan kami.

BTW, Thank you so much kepada kwn2 Ja, kwn2 family yg bagi semangat. Ada juga yg dtg melawat 'OPEN HOUSE' kami. :D Sumbangan2 drpd Jabatan Kebajikan Masyarakat, YB-YB, Dato'2, Penghulu Kampung, Pusat Zakat, Kawan2 dan saudara mara yg menghulurkan bantuan. Alhamdulillah. Allah S.W.T sahaja yg dapat balas jasa korang.

After 2 weeks, Ja nak share skit2 gambar yg sempat Ja snap masa kemas2 brg, sbb nak carik brg2 yg mungkin masih elok dan boleh digunakan lagi. Actually rasa mcm taknak upload sbb takut org ckp Ja saje nak raih simpati ke ape kan. Mulut org, sape yg tau. Exclusive gambar ni ja share kat blog je. Kat FB langsung takde.

*pandangan dari sisi*

*Perutusan Raja Sehari saya!*

*Pak Usu n Pak Itam dlm sesi merobohkan atap yg tertinggal*

*i can see my daddy from the hall!*

*the kitchen*

*Bilik adik - abes laptop, DSLR die sume*

*bilik Kaklong*

*bilik mama*

*CPU :( takleh main the sims lagi da*

*view from the hall*

*ayah*

*cousin*

*incik suami dan adik saya*

*Front*


Thursday, September 22, 2011

Penghijrahan Yang Di tunggu

Assalamualaikum All!!
Lama rasanya tak update blog. Busy? hurm, more to takde idea kot.
Ni ja nak kongsi crite sket. Ye la bila ja buat keputusan yg berhijab ni, mcm2 pulak spekulasi2 yg dibuat. Hahaha contoh2 soalan :
1) dah bagus sgt la tu pakai tudung?
2) ni sebab fesyen ke sebab husband suruh?
3) sampai bila nak pakai tudung ni?
4) tak rimas ke?
5) sayang la rambut lurus cantek tapi tak tunjuk..
6) eleh budak jaja tu da pakai tudung? tak lama lagi terbang la tudung tu. Bukan baik sgt budak tu.
7) ni mesti nak cover love bite ni.
8) eh budak yg suke pakai sexy2 tu?

Dan mcm2 lagi la. hahahaha best la korang ni. Sgt concern kan. Mmg la sape2 yg kenal ja da lama mmg tau ja mcm mana dulu. Yes, memang dulu ja sexy. Singlet is a must. Shorts and skirts mmg byk dlm collection. Alaaa jenis2 pompuan yg selalu korang kutuk tu la. hahaha tau kan?? lifestyle mcm burung hatu. Cuma bezanya, siang ja tak tido! Ja still keje mcm biasa. Jgn tanya camne ja bole tahan tido 1 to 2 jam je utk g keje! Ku gagahi juga!
Kadang2 terfikir gak time tu, sampai bila aku nak terus lalai dgn nikmat dunia ni? Tapi disebabkan kawan2 sume mmg sejenis dgn ku, hahah so terus menerus la saya.
Dengan ketinggian 170cm dan berat hanya 53kg, alhamdulillah Allah bagi badan yg sempurna
dgn kaki yg panjang. Tapi masa tu alpa dgn dunia. Setan lak mencucuk2 'rugi la badan cantek tak tunjuk!' 'kaki tu! watpe pakai suar panjang??! tunjuk la bagi org jeles!' hah! Dgn iman yg goyah dan amat rapuh, tergoda la.
Tapi Alhamdulillah lepas ja bertunang, sikit2 ja berubah. Bukan sebab tunang suruh or sape2 suruh pon. Kesedaran sendiri. Terfikir, 'rasanya aku da puas dgn keseronokan dunia. Ape lagi yg aku nak? ape lagi yg aku tunggu? So dari situ, ja da serang balik tukar 'burung hantu' tu kat org lain. hahahha tak larat weh! Tak yah la nak try. Tak best pon! rugi masa tidur! Tapi baju masih ditahap sexy sket la. Cuma da tk pakai shorts and all. Ngeeee! Time tu la rasa nikmatnya tido mlm2 ni! haha.
And now! here I am. Hijab girl. Pon bukan sebab suami suruh or MIL suruh. Sendiri je. Sebab terbaca blog2 pasal islamic dan tersedar sendiri. Bulan puasa hari tu ja dah bertudung. Alhamdulillah suami suke. 'Mane tak suke, kurang sket dosa bini die yg die kene tanggung' huhuhu.. Ramai yg terkejut, suke dll. Mula2 agak rimas jugak sbb tibe2 kan. Tapi lama2 okey je. Ade yg puji, ade yg kata free hair lagi cantik.. hahaha mcm2 korang ni. Skang ni dah ada laki kan. So simpan utk laki den la! Buat ape bersuami kalau nak tayang badan kat org lain kan. Cuma nasihat2 org yg lebih tua, 'kalau da pakai tudung terus je pakai. Jangan kejap pakai, kejap bukak' huh garang kan?? InsyaAllah keputusan ja kali ni berterusan. Doa kan niat ja berterusan ye.

*PANJANG LAK AKU BERCERAMAH!*

Monday, September 19, 2011

Mengenali Wanita

(1) Fine:This is the word women use to end an argument when they are right and you need to shut up.

(2) Five Minutes:If she is getting dressed, this means a half an hour. Five minutes is only five minutes if you have just been given five more minutes to watch the game before helping around the house.

(3) Nothing:This is the calm before the storm. This means something,and you should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end in fine.

(4) Go Ahead:This is a dare, not permission. Don't Do It!

(5) Loud Sigh:This is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you are an idiot and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing. (Refer back to # 3 for the meaning of nothing.)

(6) That's Okay:This is one of the most dangerous statements a women can make to a man. That's okay means she wants to think long and hard before deciding how and when you will pay for your mistake.

(7) Thanks: A woman is thanking you, do not question, or Faint. Just say you're welcome. (I want to add in a clause here - This is true, unless she says 'Thanks a lot' - that is PURE sarcasm and she is not thanking you at all. DO NOT say 'you're welcome' ... that will bring on a 'whatever').

(8) Whatever:Is a women's way of saying F**** YOU!

(9) Don't worry about it, I got it:Another dangerous
statement, meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing it herself. This will later result in a man asking 'What's wrong?' For the woman's response refer to # 3. * Send this to the men you know, to warn them about arguments they can avoid if they remember the terminology.

Friday, September 16, 2011

Marimar *19,110,718 views!*

Assalamualaikum all. Hurm mcm da lama je tak update blog kan. Maaf sgt2 sbb mcm2 dugaan yg dtg. Sape2 yg tak tau boleh klik sini. Thank you very much kepada blogger2, follower2, silent reader yg bagi semangat kat ja. Alhamdulillah now semua da ok. Cuma mama je masih trauma
dgn api yg besar. Sbb die yg tgk rumah tu terbakar kan. Tapi bak kata u'all, semua yg terjadi ada hikmah yg tersembunyi kan.

Okeh, now nak share video dari my fav group kat youtube. Sape lagi kalau bukan si Moymoy Palaboy yg sengal tu... Setiap kali ja sedih atau ada problem, ja mmg akan tgk video dorang. Pastu gelak sensorang!! hahahah *GILA*. Ja nak share video yg mendapat view tertinggi dalam
byk2 video sengal dorang ni. MARIMAR!!


*yg penting mak kat belakang paling popular. Rilex je pakai baju tido*

*view ini saya amek hari khamis last week. Hari ni da jadi 19,110,718 views!*


Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday #4

*kad kahwin saya! jumpe masa kemas2 rumah*

Saturday, September 10, 2011

Dugaan 9/9/11

Assalamualaikum all
Astaghfirullahal'azim..... dugaan yg aku terima semalam sungguh besar Ya Allah. Tapi aku redha dan percaya bahawa ada hkmah disebalik semua ini. Bagi yg mungkin tak tau, smlm tengahari aku dpt call dr kampung. Rumah family aku di Banting habis terbakar. 100% hangus. Tapi Alhamdulillah mama dan anak2 buah sempat keluar daripada rumah. Paling sedih, semua2 hadiah perkahwinan ku Julai lepas juga habis terbakar. :(
Gambar raya terakhir di rumah Banting 2011

9/9/2011 :'(


Wednesday, September 7, 2011

Got To Go

Nak Share video lagi. Kali ni lagu Got To Go dari Najwa Mahiaddin.
Actually kalau di kumpul2kan senarai penyanyi fav ja kat Malaysia ni, She will be #1! Suke sangat suara dan style yg dia bawak. Sangat rilex. Tapi bila nyanyi kau jah! MELETOPS okeh!


Sila la layan diri ye. Tak suke kat die? *ngomong sama tangan(talk to the hand)* hhahaha

Aktiviti Hari Raya

Tahun ni 1st time beraya as a wife. :D BEST! alhamdulillah. Sbb kampung kami dekat2 so takyah nak gadoh2.Pagi Raya pertama di Banting, sebelum keluar umah biasa lah bersalam salaman. Pastu ke makam2 arwah atuk, wan, atuk wan, pak uda, dan mak jita. Hurm sayu rasa hati bila terfikir balik time mereka masih hidup. Al fatihah kat diorang. *air mata bergenang. Not good!* Pas melawat makam, kami sekeluarga beraya ke rumah maklong di Teluk Panglima Garang dan melepak disana sampai petang! huhu Pastu kami berangkat pulak ke Jelebu *kampung incik suami* utk sambung beraya + birthday celebration anak saudara beliau. Owh tahun ni takde kambeng. Sob sob...
Makam arwah atuk
Anak buah saya.
Si Bella yg super cute tapi garang!
Kami di raya ke 2
Raya ke 4 di Alamanda. *Hantu Bonceng!*

Tuesday, September 6, 2011

Sampul Tutti Frutti

Assalamualaikum dan salam sejahtera... *macam berita pon ade* haha ok entry ni bukan nak crite saya ke Tutti Frutti la. *kang ade yg cakap saya suka membuang duit lak kan* huhu. Ja nak share sampul duit raya dari dorang. *sampul je okeh!* comel je!
Oleh kerana sampul ni special, Ja bagi pon kat org yg special je. Mama dan Ayah *beserta duit raya* :D
Gambar froyo yg sangat enak!
Cik Azie
SAYE!!

Ade yg tanye froyo tu ape. FROZEN YOGURT. okeh?

Monday, September 5, 2011

''Paris Hilton [M] Mencari BFF 2011"


Beliau tanye kenapa saya nak join blog nie?
Hurm, sbb blog awak cool! Nama pon da va va voom kan. Blog ni sgt simple dan comel dan saya suke la! :D one of my fav gitew.... owh ya! saya juga nak carik kengkawan baru dlm dunia blog ni. Mane tau dapat kawan sejati kan.. :D

Red Wok Steamboat

Assalamualaikum.... ok ni saje nak share tempat mkn lagi... huhuhu Kami ke Red Wok di Seksyen 7 Bandar Baru Bangi masa bulan puasa hari tu. Berbuka kat umah dulu. Pastu baru gerak ke Bangi. Red Wok ni die buffet steamboat. and boleh pilih nak soup atau nak dgn sizzling. Of course la kami nak dgn sizzling. Wat sizzling kambeng!!!! Harga masa bulan puasa hari tu RM32 sorang.. Best!
Nampak tak aturan kambeng kat atas tmpt sizzling tu?? huhu
Separuh dr bahan2 yg kami amek
Ini pinggan saya!

Sunday, September 4, 2011

My Student

Assalamualaikum... dan salam sejahtera all! Ingat tak entry pasal student home tuition saya hari tu. Tak pe. Sila tekan sini Natalie Tin . Lepas beberapa bulan, skang dia da pandai tulis! sgt happy! Mak dia pn sgt happy! nak kaler pon da pandai! Math sgt bijak. Cuma ja penat sket la nak ajar writing ngan budak ni.... memerlukan tahap kesabaran yg sgt TINGGI! okeh layan gambar dia ye,...


Some activity for the fine motor skill

Saturday, September 3, 2011

everyday i'm shuffelin'

Video ni pon ja amek mase bulan puasa hari tu. We went to Mid Valley. Nak tgk midnight movie.. So sementara tggu, kitorang pegi la melepak kat arcade. Dan hasilnya.... TADAAAAAAA! ENJOY!!
video
*kitorang nak masuk movie pon mamat ni still kat situ gak*

Say Hello To Them! :D

Meet my babies! BUBBLES 1!
; video
comel kan!!!!

Merdeka Celebration

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Okeh ni gambar Merdeka Celebration kat skolah hari tu sebelum cuti raya. BEST! Layan gambar yeeee
The Sibling.. *baju sumpah cantek!*
Shaymond Raj
MERDEKA!!
My fav makcik! Shevonne Chia yg cute
okeh.. yg ni la anak2 ku dgn craft masing2...

Friday, September 2, 2011

Lagi2 TGI Friday

Yay! mcm biasa setiap kali hujung bulan mesti akan melawat tempat2 yg fancy sket.. hahah Bukan slalu kan... So lagi skali kitorang membuat lawatan ke TGIF Puchong. *table pon slalu yg sama je*. Yippie! Happy!